Pažitka, lidově též ´šnitlík´, má v české gastronomii své čestné místo.
Trsovitě rostoucí bylinu s dutými trubkovitými zelenými listy, které mají štiplavou příjemnou vůni a chuť. Od jara je možné nať bohatou na obsah vitamínu C a B2 sklízet a přidávat do nejrůznějších pokrmů a salátů. Od konce května, kdy začínají vykvétat fialová kulovitá květenství, listy tvrdnou a nejsou již příliš chutné a atraktivní. Kvetení je možné oddálit pravidelným odřezáváním listové části. Odrůda Staro se vyznačuje hrubými, velice pevnými listy a je velice výnosná.
Pažitku lze vysadit přímo na záhon nebo do nádob a umístit na okno, aby byla čerstvá nať neustále po ruce. Pažitku lze i rychlit během zimního období. Stanoviště by mělo být světlé až polostinné, bez přímého oslunění. Půdy těžší, hlinité, humózní a vlhčí. Množí se dělením trsu nebo semenem.