Pažitka čínská, známá také pod označním ´česneková pažitka´. Roste planě v JV Asii od Japonska po Nepál, kde se pěstuje pro nať a křehkou lodyhu jemně česnekové aromatické chuti. Podzemní cibulky lze použít v gastronomii jako náhrada za česnekové stroužky. Používané části rostlin se přidávají do pokrmů těsně před dovařením nebo syrové (jsou vhodné do salátů, pomazánek, polévek i masitých pokrmů).
Pažitka čínská je rovněž léčivou rostlinou - používá se při celkovém vyčerpání lidského organismu, při onemocněních ledvin a jater. Listy se také mohou přikládat na místa pobodané hmyzem. V Evropě je ale většinou pěstována jako okrasná rostlina. Na vzpřimených lodyhách vykvétají bohatá bílé květenství. Odrůda Neko se vyznačuje rovnoměrným růstem a silným česnekovým aroma, bez nežádoucího zápachu.
Ideálním stanovištěm jsou slunné polohy s s písčitou půdou s dostatkem humusu. Možné je i pěstování na lehce zastíněném stanovišti. V našich podmínkách je dostatečně mrazuvzdorná.